Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Υπάρχουν επίσης
μικρά ποσά σε άλλα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ψωμιών, στα
δημητριακά, στα φρούτα και λαχανικά, στα ψάρια που μπορούμε να τα φάμε με τα
κόκαλα τους (π.χ. κονσέρβα σολομό και σαρδέλες), ταχίνι, αμύγδαλα, σύκα και
τρόφιμα που ενισχύονται με ασβέστιο. Αν το βρίσκετε δύσκολο να πάρετε αρκετό
ασβέστιο από τα τρόφιμα ρωτήστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για τη λήψη ενός
συμπληρώματος ασβεστίου.
Αν δεν δέχεται ο οργανισμός σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή δεν τα
απολαμβάνετε, υπάρχουν..... διαθέσιμα μερικά ασβέστιο-εμπλουτισμένα προϊόντα,
όπως ο ασβέστιο-εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά και γάλα
σόγιας. Όμως το ασβέστιο που προστίθεται στα ποτά σόγιας μπορεί να μην
απορροφάται τόσο καλά όπως από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, έτσι μπορεί να
χρειαστείτε μεγαλύτερες ποσότητες ποτών σόγιας.
Τα άτομα χρειάζονται διαφορετικά ποσοστά ασβεστίου σε διαφορετικές ηλικίες - ο
πίνακας τροφίμων δείχνει πώς να πάρετε ασβέστιο από τα τρόφιμα.
Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: 1.000-1.200 mg ασβεστίου, ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού
*Όλα τα τοφού δεν είναι φτιαγμένα με ασβέστιο – ελέγξετε τη διατροφική ένδειξη για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει ασβέστιο, ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή.
Είδος τροφίμου | Ποσότητα τροφίμου | Περιεκτικότητα σε ασβέστιο ( σε mg) |
Γάλα: πλήρες (3.5% λιπαρά) ή ελαφρύ (1,5% λιπαρά) Γάλα - Άπαχο Γάλα– Ενισχυμένο με ασβέστιο | 1 ποτήρι (240 ml) | 393 352 320 353 |
Γιαούρτι: πλήρες (4% λιπαρά) ή ελαφρύ (2% λιπαρά) Γιαούρτι – Με γεύση Παγωτό Κρέμα | 1 γιαούρτι (200γρ) 100γρ. 100γρ. | 324 316 133 100 |
Τυριά: Φέτα Τσένταρ Γραβιέρα Έμμενταλ Παρμεζάνα | 1 μερίδα (40γρ) | 130 327 400 330 460 |
Ψάρια: Σαρδέλες Αθερίνα (τηγανιτή) Σολομός – κονσέρβα, κόκκινος | 1 μερίδα (100γρ) 1 μερίδα (80γρ) 100γρ. | 380 688 220 |
Φρούτα Σύκα Mήλα Φράουλες Πορτοκάλια Βερίκοκα - ξερά | 4 σύκα 220γρ. 1 μέτριο (156γρ.) 1 φλυτζ. (145γρ.) 1 μέτριο (122γρ.) 50γρ. | 506 7 19 35 35 |
Όσπρια Φασόλια, Ρεβύθια Φασόλια σόγιας (βρασμένα) | 135 mg 100 γρ. | 72 76 |
Μακαρόνια με τυρί Λαζάνια Πίτσα με ντομάτα & τυρί | 1 μερίδα, 220γρ 1 μερίδα, 420γρ Ατομική 410γρ | 374 420 873 |
Σουσάμι Ταχίνι | 1/4 του φλ 20g | 351 65 |
Αμύγδαλα Σπανάκι Μπρόκολο | 50γρ. 100γρ 60γρ | 110 50 18 |
Κοτόπουλο – ψητό χωρίς πέτσα Αρνίσια παϊδάκια (άπαχα) Μπριζόλα Γλουτών (άπαχη) | 100γρ. 100γρ 100γρ. | 16 8 5 |
* Τρόφιμα όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και οι φακές δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.
Συμβουλή: Μπορείτε να προσθέσετε μία ‘ενίσχυση’ ασβεστίου στις σούπες, στα σμούθις, στα φαγητά με κάρυ και στις σάλτσες με το να προσθέσετε σκόνη άπαχου γάλακτος.
Προσοχή!
Άτομα με θυρεοειδή ή πρόβλημα στο συκώτι θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους πριν τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.
Το ασβέστιο μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης.
Τι να προσέξετε !!
Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν.
1)Οι εξής τροφές: καφές, σοκολάτα, τρόφιμα ολικής, άλεσης και το αλκοόλ δεν πρέπει να λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου.
πχ παγωτό σοκολάτα, καφές με γάλα, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
οι συνδυασμοί αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία, απλά δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορροφηθεί επαρκώς. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποφύγει τους παραπάνω συνδυασμούς μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ασβεστίου στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
2)Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, γιατί εκτός από υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό.
3)Το ίδιο αποτέλεσμα, όσον αφορά στο ασβέστιο, επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών.
Αυτό παρατηρείται συνήθως στα άτομα που καταναλώνουν κρέας σε μεγάλες ποσότητες ή που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες (κετογονικές).
4)Τέλος, καλό να είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λίπος.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω προϊόντα δεν περιέχουν βιταμίνη D (βρίσκεται στο λίπος που έχει αφαιρεθεί) , η οποία είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Αντί για τα προϊόντα 0% μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά πχ γάλα 1-2%, ώστε να προσέχουμε παράλληλα τη γραμμή μας (για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση των γαλακτοκομικών με όλα τα λιπαρά).
Πηγή: MEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Τμήμα πρόληψης και διάγνωσης της οστεοπόρωσης. Αλέξανδρος Γιατζίδης
No comments:
Post a Comment